logo Zwanger in Antwerpen

Kraamzorg

Door het steeds korter worden van het ziekenhuisverblijf na je bevalling, is het noodzakelijk dat je na je bevalling thuis verder wordt verzorgd. Dit doen de eerstelijnsvroedvrouwen. Ze komen bij je thuis langs om jou en je baby te verzorgen en na te kijken of alles in orde is. Als je nog geen vroedvrouw geregeld had tijdens je zwangerschap, kan je dit alsnog doen. Je vindt een vroedvrouw in je buurt via de website van de vroedvrouwen. Wanneer je mutualiteitsbijdragen betaald zijn en je vroedvrouw 'geconventioneerd' is, wordt de vroedvrouwenzorg volledig terugbetaald. Let op: sommige vroedvrouwen vragen nog wel opstart- of dossierkosten en vervoersonkosten. Vraag dit steeds even na wanneer je je afspraak maakt! Als de vroedvrouw 'niet-geconventioneerd' is, betaalt de mutualiteit maar een deel van kost. MAAR als je een hospitalisatieverzekering hebt, betaalt die vaak alles. Vraag dit dus zeker na bij je verzekeraar!

Als je graag wilt dat er na je bevalling een kraamverzorgster bij je thuis komt, vraag je dit best aan in de vijfde of zesde zwangerschapsmaand. Een kraamverzorgster is geen overbodige luxe! Wanneer je na een paar dagen thuis komt met je baby, helpt ze mee in je huishouden en bij de zorg voor je baby.

Als je pas na je bevalling beseft dat je toch graag hulp van een kraamverzorgster zou krijgen, kan je nog proberen bij de erkende thuiszorgorganisaties. Het is echter niet gegarandeerd dat ze snel iemand langs sturen, maar het is zeker de moeite om de vraag toch te stellen! Hier vind je de kraamzorgorganisaties in ’t Antwerpse.

De bijdrage die je betaalt, is afhankelijk van je gezinsinkomen en de eventuele tussenkomst van je mutualiteit en/of hospitalisatieverzekering. Dit wordt voor jou berekend bij de kraamzorgorganisatie wanneer je je aanvraag doet.

 

Voor meer info kan je terecht in het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel.

Tags