logo Zwanger in Antwerpen

Kraamzorg aanvragen

Tegenwoordig blijf je nog max. een 3-tal dagen na je bevalling in het ziekenhuis. Als je dan naar huis komt, is er kraamzorg. Ideale kraamzorg krijg je van 2 personen:

  1. De vroedvrouw: zij zorgt voor de medische verzorging van jou en je kindje. Ze kijkt na of jij goed herstelt na de bevalling of je kindje zich goed ontwikkelt. Ze helpt met de borstvoeding en kan jullie bijstaan met allerlei tips and tricks. Een vroedvrouw vind je op de website van de vroedvrouwen. Je vind er ook meer info over wat de vroedvrouw voor je kan betekenen. Wanneer je mutualiteit in orde is en de vroedvrouw is 'geconventioneerd', betaalt de mutualiteit je volledige vroedvrouwenzorg terug. Let op: sommige vroedvrouwen vragen een opstart- of dossierkost en vervoersonkosten. Deze krijg je niet terugbetaald. Vraag dus altijd even na bij je vroedvrouw. Als de vroedvrouw 'niet-geconventioneerd' is, betaalt de mutualiteit maar een deel van kost. MAAR als je een hospitalisatieverzekering hebt, betaalt die vaak alles. Vraag dit dus zeker na bij je verzekeraar!
  2. De kraamverzorgende: Wanneer je na een paar dagen thuis komt met je baby, zorgt de kraamverzorgster mee voor je huishouden en helpt ze je bij de zorg voor je baby. Jullie overleggen samen waar ze je bij kan helpen: koken, opruimen, strijken, de baby in bad doen, de baby in haar armen houden wanneer die onrustig is net wanneer jij even wou douchen, enz.

    Wanneer je graag wilt dat er na je bevalling een kraamverzorgster bij je thuis komt, vraag je dit best aan in de vijfde of zesde zwangerschapsmaand. Een kraamverzorgster is geen overbodige luxe!

    Je vraagt kraamzorg aan bij een erkende thuiszorgorganisatie of bij je mutualiteit. Hier vind je de kraamzorgorganisaties in ’t Antwerpse.

    Hoeveel kost het? Dit wordt voor jou berekend op basis van je inkomen. De mutualiteit betaalt ook een deel, en sommige hospitalisatieverzekeringen ook. Laat het dus zeker berekenen bij de kraamzorgorganisatie van je keuze. Dan kan je daarna nog beslissen of het iets is voor jou of niet.

Voor meer info kan je terecht in het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel.

Tags