logo Zwanger in Antwerpen

Waar kan ik terecht?

Huizen van het Kind

Je kan steeds terecht in de Antwerpse Huizen van het Kind voor alle info die je nodig hebt rond je zwangerschap en toekomstige baby. Ofwel word je meteen geholpen ofwel word je doorverwezen naar de plaats waar je moet zijn.

Alle info over de Huizen van het Kind en hun aanbod vind je hier.

Huisartsen

Sommige huisartsen volgen zwangerschappen op, anderen kiezen ervoor dit niet te doen. Vraag na bij je huisarts!

Heb je nog geen huisarts? Je mutualiteit kan je vast informeren over huisartsen in je buurt.

Je kan ook terecht in een wijkgezondheidscentrum, bij Geneeskunde voor het Volk,Geneeskunde voor het Volk, bij huisartsengroepspraktijken, enz. Meer info bij je mutualiteit.

Vroedvrouwen


Eerstelijnsvroedvrouwen
Een eerstelijnsvroedvrouw kan je zwangerschap begeleiden als alles normaal verloopt. Wanneer er zich een probleem voordoet, word je verder opgevolgd door een gynaecoloog.

Je vindt een vroedvrouw in je buurt hier.

Er gaan ook kosteloze vroedvrouwenspreekuren door in de Huizen van het Kind. Je kan er terecht met al je vragen.

In ziekenhuizen
In een aantal Antwerpse ziekenhuizen kan je op consult bij de vroedvrouw. Vraag dit zeker na bij het ziekenhuis waar je je zwangerschap laat opvolgen of waar je wil bevallen, of bij je gynaecoloog.

Gynaecologen

De meeste Vlaamse vrouwen kiezen ervoor om hun hele zwangerschap te laten opvolgen door een gynaecoloog. De gynaecoloog is een arts-specialist. Indien hij/zij geconventioneerd is, betaal je 12 € per consult, je mutualiteit betaalt de rest terug. Vraag dit zeker na!

Veel zwangeren krijgen maandelijks een echo: weet dan wel dat je mutualiteit enkel de 3 aanbevolen echo’s terugbetaalt.

Je kan een gynaecoloog in je buurt vinden via je mutualiteit, je huisarts of het ziekenhuis in je buurt.

Kraamklinieken

In Antwerpen bevinden zich een aantal ziekenhuizen waar je je zwangerschap kan laten opvolgen:

Nova Vida

Geboortehuis Nova Vida begeleidt (aanstaande) moeders en vaders voor, tijdens en na de zwangerschap. Iedereen die een baby verwacht of pas een kindje kreeg, is welkom.

Nova Vida hoort bij de opleiding Vroedkunde van AP Hogeschool Antwerpen.

Studenten Vroedkunde voeren de consultaties uit. Zij worden steeds begeleid door een ervaren vroedvrouw. Op deze manier doen de studenten ervaring op in hun vakgebied.

Meer info?

ECK De Kraamvogel

In Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel kan je terecht met al je vragen rond zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamtijd. Je kan ons contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of telefoon (03 238 11 00) of je kan binnen springen tijdens onze inloopmomenten op woensdag en vrijdag van 9u30 tot 14u.

We bieden een ontmoetingsruimte, een babbeltje en een luisterend oor, een bibliotheek, een draagpunt waar je draagdoeken kan uitproberen en kan lenen, leuke workshops,... Je bent ook welkom voor een Zorgen- en Twijfelsgesprek. Neem een kijkje op onze website!

Kinderopvang zoeken

Ja, het is echt waar: zodra je weet dat je zwanger bent, begin je best al met zoeken naar kinderopvang.  Dit kan makkelijk met de Kinderopvangzoeker. Als je dit zelf moeilijk vindt, kan je rekenen op ondersteuning en hulp van het Contactpunt Kinderopvang van Stad Antwerpen.

Extra steun

Wanneer je in moeilijke omstandigheden leeft, en je kan wel wat steun gebruiken, kan je hier terecht:

Buddy bij de Wieg: studenten vroedkunde en orthopedagogie van KdG nemen een rol op als buddy tijdens je zwangerschap en de periode erna. Ze zijn een luisterend oor en een steun. Ze maken je wegwijs in de zorg. 

Domo: Domo Antwerpen is een vrijwilligersorganisatie die ondersteuning biedt aan gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar die het soms moeilijk hebben en geïsoleerd leven. Domo betekent 'Door Ondersteunen Mee Opvoeden'.

De Tuimel: Ben je met je gezin terechtgekomen in een woelige periode? Door echtscheiding of ziekte, schulden of werkloosheid, opvoedingsproblemen of verkeerde beslissingen, te weinig steun van familie of foute vrienden? Of had je een moeilijke jeugd en wil je je kinderen meer kansen geven? Bij De Tuimel begrijpen we jouw situatie! Werk er samen met ons aan. Jij en je gezin vinden een warme plek waar jullie terecht kunnen.

De Kleine Vos: CKG De Kleine Vos is een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Gezinnen met kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen er terecht wanneer ze nood hebben aan hulp of ondersteuning.

De CKG's van het Zorgbedrijf: hulp aan gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar wanneer de opvoeding voor ouder en/of kind moeilijk loopt.

Saamo: buurtwerk en allerlei activiteiten.

De verenigingen waar armen het woord nemen: ondersteunen mensen die leven in armoede.

Als het anders loopt

Het Berrefonds biedt met een herinneringsdoos, koesterkoffer, praatgroepen en nazorg, steun op maat aan de ouders, broers en zussen die geconfronteerd worden met het verlies van een kindje.

Wanneer je je zorgen maakt over de psyschische ontwikkeling en hechting van je kindje, kan je terecht bij Vagga.

Als je te vroeg bevalt van een prematuur kindje, kan je hulp krijgen van Alice Fonds.

Tags